Kickboksen dé sport voor oudere mensen

Kickboksen lijkt een sport die vooral door jonge mannen beoefend wordt, maar inmiddels ontdekken steeds meer ouderen ook de sport, waarvan blijkt heel wat voordelen te hebben op latere leeftijd.

Prof. Kurt Jackson van de Dayton University in Ohio is een van de fervente voorstanders van kickboxing. De neuroloog, die gespecialiseerd is in revalidatie, vindt dat de sport alleen maar voordelen heeft voor oudere mensen. Dat is omdat het boksen anders omgaat met je lichaam dan bijvoorbeeld lopen, yoga of trainen met gewichten. “Er is een verschil tussen kracht en macht”, aldus Jackson. “Pure macht is wat een gewichtheffer gebruikt. Maar kracht produceren, daar heb je snelheid en behendigheid voor nodig.”

De soort kracht die kickboksen je helpt ontwikkelen, helpt ook om je coördinatie, flexibiliteit, balans en mobiliteit te verbeteren. Allemaal dingen die je op latere leeftijd verliest, waardoor oudere mensen sneller hun evenwicht verliezen en een pijnlijke val kunnen maken. “Je leert anticiperen en sneller reageren, waardoor de kans op ongelukken kleiner wordt.” Daarnaast is het ook een uitstekende workout die je spieren sterk houdt, wat ook een voordeel is op latere leeftijd.

Intervaltraining
Eigenlijk is iedereen gebaat bij kickboksen. Jackson vertelt dat het voor iedereen een heel gezonde optie is, omdat de lessen eigenlijk aan HIIT (high intensity interval training) doen. “Je oefent meestal twee à drie minuten aan één stuk, maar dan wel heel intensief. Je doet ook repetitieve bewegingen, zoals de boksbal steeds opnieuw slaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze vorm van training heel snel een goede invloed heeft op je gezondheid.

Aldus Time Magazine

Gepubliceerd door kickboksfit

Personal & small group Kickboks trainer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: